Totes les opinions són respectables… o no?

Enviat per El Petit Dromedari

2

Bon dia. O nit. O el moment del dia en què llegeixis o llegiu això. Feia temps que no escrivia aquí. Tenia el cap massa ple de coses i la meva vida, però sobretot la dels altres, s’estava tornant molt “culebrònica”.

Estic enfadat amb les connotacions. No amb cap concepte matemàtic ni científic: em causa repulsió que totes les coses tinguin unes connotacions, pel que sembla preestablertes, i encara em repugna més que la gent no se n’adoni, no sigui capaç de pensar que aplica prejudicis a tot el que fa o opina. És evident que tots n’apliquem inevitablement, de prejudicis, i no es pot negar que la humanitat és així. Les persones són així. Jo sóc així. Tanmateix, les persones també tenim cervell i, encara que molt menys del que sembla que  podríem, el podem fer servir. Es pot raonar, pensar. Encara que només sigui una mica. Preguntar-se mínimament el perquè de les coses, entendre d’on venen, intentar explicar-se (que no justificar) per què existeixen diferents opinions. Cal saber que apliquem prejudicis, per tant, cal saber meditar sobre les coses i no determinar veritats absolutes. No donar mai teories per verídiques o inqüestionables per explicar el que coneixem (només cal mirar en la història de les ciències i els seus canvis de teories), tenir present que les coses tal i com les entenem poden no ser així. La manera de fer-ho depèn de cadascú. Els prejudicis, totalment naturals i comprensibles, són l’origen de les connotacions. Les connotacions condicionen molts cops l’estructura del pensament de moltes persones, creant opinions i argumentant les coses amb un simple “perquè sí”. 

Tot això em porta a parlar de la típica frase “totes les opinions són respectables”. Perquè collons es diu que totes les opinions són respectables? Les opinions són això, opinions. El que per mi és respectable és el fet que tothom pugui tenir una opinió. Un cop sabuda i entesa, dependrà de cada individu -i del context que l'influeix- si es vol respectar o no. Per posar un exemple bastant clar, encara que, aplicant un prejudici, crec que  no servirà a tothom, però calculo que sí a la majoria que puguin arribar a entendre el text: És respectable per a tu, lector, l’opinió que pot tenir un extremista islàmic sobre la lapidació o el terrorisme? Creus que s’ha de respectar? Deixem de banda aquesta bajanada del que és políticament correcte. El respecte que es pot tenir cap a una opinió és el que és depenent de cadascú. A ningú se li ha atorgat el dret d’obligar a respectar opinions. Els sentiments no poden ser ordenats. O com a mínim no tots.

El Petit Dromedari.

Comentaris (2)

Hola petit dromedari, trobo el teu bloc(per cert, en català encara les 2 formes son correctes, el fantasma de Fabra encara no s'ha pronunciat alr especte) molt interessant. Respecte aquest tema, m'agradaria mencionar que, tot i que ens sembli aberrant el terrorisme i les lapidacions aqui i ara, amb el que nosaltres hem viscut, Allà, en un lloc on l'educació és precària i on els nens mamen dels pares i dels amics i la religió encara justifica moltes coses que aqui, per sort, ja no ho pot fer, encara que sembli una animalada, la opinió pot arribar a ser respectable en aquell context.

Vull dir, esclar que és una animalada! Però pensa que aquella persona segurament és un criminal perque la societat que el rodeja és criminal. No dic que tothom sigui un criminal. Esclar que sempre hi ha i hi haurà gent amb cervell que se'n sap adonar. Però hi ha gent que no, hi ha gent que no hi arriba cerebralment, o potser no, potser no hi rriba xq sha passat tota la vida condicionat per tota la violència que ha vist i les idees que li han inculcat. I el seu únic pecat és no saber veure més enllà. Vul dir, que la culpa no és només d'aquella persona...


És complicat d'entendre, no dic que siguin innocents, però tampoc dic que siguin culpables de ser culpables.

Gran aportació, Gerni. De fet no em volia ficar en els motius que tenen altres persones per fer coses que a uns quants ens poden semblar monstruoses. Però penso que això és "entendre" i no "respectar la opinió", que és al que jo anava.

Crec que el que proposes és cert. És més, comparteixo la opinió. Tanmateix, el tema que proposes donaria pàgines i llargues línies de codi HTML, per això no m'he posicionat al respecte a l'entrada.

P.D.: Benvingut al blog!